Tıbbi Kayıt Kavramı

Tıbbi kayıt, “hekim veya diğer sağlık personelince hazırlanan, hasta veya üçüncü kişilerce verilen bilgilerden hareketle yakut hekimce gerçekleştirilen teşhis ve tedavi faaliyetine ilişkin değerlendirmeleri sonucu oluşturulan, tıbben öngörülmüş amaçlara hizmet eden, kağıt veya elektronik ortam üzerine kaydedilmiş her türlü bilgi ve belge ” yi ifade etmektedir.
Tıbbi kayıtlar kaydedildikleri ortama göre kağıt üzerine kayıtlı tıbbi kayıtlar ve elektronik ortam üzerine kayıtlı tıbbi kayıtlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kağıt üzerine kayıtlı tıbbi kayıtlar, sağlık kurumu ya da kuruluşlarına müracaat eden hastanın hastaneye kabulünden başlamak üzere, röntgen filmleri, hastaya ait reçeteler, sağlık raporları vb. kağıt üzerine kaydedilen kayıtlar iken131 ; elektronik ortam üzerine kayıtlı tıbbi kayıtlar ise hastanın bilgilerinin bilgisayar ortamında kaydedildiği, toplandığı, gerektiği zaman tekrar kullanılmak üzere depolandığı kayıtlardır.
Belirtmek gerekir ki tıbbi kayıtların tümü hastaya ilişkin bilgiler içerdikleri için kişisel veri niteliğinde olmalarına rağmen hastanın kimlik numarası, sosyal güvenlik numarası veya iletişim bilgilerine ilişkin tıbbi kayıtlarda da olduğu gibi bazı tıbbi kayıtlar kişisel sağlık verisi niteliğini haiz değildir.